- Žąsį nuplaukite, kruopščiai nusausinkite ir įtrinkite sausu prieskonių mišiniu: smulkintu raudonėliu, paprika, druska, smulkintais pipirais, trintu česnaku. Dėkite į šaldytuvą ir palikite pernakt. Pasimarinavusią žąsį porą valandų prieš kepimą palaikykite kambario temperatūroje. Žąsies odą subadykite ir aptepkite citrinos sulčių bei klevų sirupo mišiniu (santykiu 2:3). Įkaitinkite orkaitę iki 190°C (su ventiliatoriumi) ir kepkite žąsį po 15 min. iš abiejų pusių. Tuomet orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160°C (konvekcijos režimu) ir kepkite apie 4 valandas, kartais žąsį apversdami. Kadangi žąsis turi daug taukų, rekomenduoju ją kepti ant grotelių, o po jomis įstumti gilesnę orkaitės skardą. Tokiu būdu per subadytą žąsies odą išvarvės riebalų perteklius. Susidarius nemažam riebalų kiekiui skardoje, taukus išpilkite į indelį (galbūt panaudosite šiek tiek žąsies taukų bulvėms kepti) ir grąžinkite skardą į orkaitę.
- Pasiruoškite garnyrą: į kepimo indą sudėkite perpus perpjautas slyvas be kauliukų, įmaišykite gvazdikėlių, apibarstykite cinamonu ir ruduoju cukrumi. Kepkite 160°C orkaitėje apie 20-25 minutes arba kol slyvos taps minkštos, retsykiais apšlakstydami slyvas indo dugne susidariusiomis sultimis.
- Žąsį patiekite su bulvių arba kitų šakninių daržovių koše, keptomis slyvomis, apšlakstykite iš slyvų susidariusiu padažu. Taip pat galite iškepti ir kaimiškų obuolių. Juos pašaukite į orkaitę likus maždaug 30 minučių iki žąsies kepimo pabaigos. Skanaus!
Dėkojame Kitchenjulia.com už receptą!