Lėtai ir ilgai kepta žąsies kulšelė
1. Sumaišykite 2 valgomuosius šaukštus ištirpintų žąsies taukų, čiobrelių lapelius, smulkiai sulaužytą lauro lapą ir sutarkuotą česnako skiltelę.
2. Kulšelę nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įtrinkite kulšelę paruoštu sviestu, palikite marinuotis per naktį šaldytuve.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 120 C. Įtrinkite žąsies kulšelę druska. Keptuvėje ištirpinkite likusius taukus, keletą minučių pakepkite morkas, supilkite vyną ir minutę pakaitinkite. Į nedidelį kepimo indą supilkite keptuvės turinį, ant viršaus padėkite kulšelę. Ant jos iškrėskite visus marinavimo inde likusius taukų ir prieskonių likučius. Indą kruopščiai uždenkite folija ir kepkite 2 valandas.
4. Atidenkite, orkaitės temperatūrą padidinkite iki 180 C ir kepkite dar 45 minutes, kas 15 minučių, ištraukiant iš orkaitės ir aplaistant sultimis, kol žąsies odelė dailiai apskrus.
Keptų morkų piurė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 º C. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir perpjaukite per pusę išilgai. Česnako skiltelę nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Imbiero šaknį nulupkite ir susmulkinkite mažais gabaliukais.
3. Paruoštas morkas sudėkite į kepimo formą, apliekite aliejumi ir apibarstykite česnako riekelėmis, imbieru, kmynais, sezamo sėklomis bei druska. Viską gerai išmaišykite ir morkas paskirstykite tolygiai, t.y. vienu sluoksniu.
4. Kepkite vidurinėje orkaitės dalyje apie 45 minutes, kol morkos taps minkštos. Nuo to, kaip supjaustysite morkas, priklausys ir kepimo laikas. Jis gali būti ilgesnis ar trumpesnis
5. Iškepusias morkas sudėkite į maisto smulkintuvą, maišykite pulsais, kol gausite rupią masę. Tada sudėkite sviestą ir sutrinkite iki norimos tekstūros, paskaninkite maltais juodaisiais pipirais, maltomis rūkytomis paprikomis bei druska, jei reikia.
Vyšnių padažas1. Keletą minučių pakepkite svogūną.
2. Supilkite vyną ir leiskite keletą minučių paburbuliuoti ant stiprios ugnies, kad išgaruotų alkoholis.
3. Tada supilkite balzaminio acto kremą, įmaišykite medų ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol padažas pradės tirštėti - apie 5 minutes.
4. Tada suberkite šaldytas vyšnias, užvirkite ir leiskite joms: apie 5 min ant nedidelės ugnies pakaisti. Paragaukite, ar skonis subalansuotas – netrūksta nei rūgštelės, nei saldumo, druskos.
5. Maisto smulkintuvu sutrinkite padažą į vientisą masę.
Raudonųjų kopūstų paruošimas1. Nulupkite išorinius kopūsto lapus ir nuluptą kopūstą supjaustykite į ketvirčius. Iš kiekvieno ketvirčio pašalinkite šerdį ir kiekvieną ketvirtį supjaustykite apie 8mm - 1 cm storio juostelėmis.
2. Padalinkite supjaustytą kopūstą į 4 dalis ir kiekvieną dalį apkepkite ant vidutinės ugnies 1 šaukšte taukų apie 4-5 min., kol kopūstai šiek tiek apskrus. Apkeptus kopūstus dėkite į dubenį.
3. Įkaitinkite dideliame puode 2 šaukštus taukų ir pakepkite juostelėmis supjaustytus svogūnus. Sudėkite apkeptus kopūstus, supilkite vyną, actą, suberkite druską, gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies 30 min. Vis pamaišykite.
4. Tuomet sudėkite uogienę, suberkite cinamoną, troškinkite uždengę dar 40 min. - 1 valandą, kol kopūstai suminkštės.
5. Galiausiai pagardinkite pipirais ir cukrumi bei druską, jei reikia.