1. Supjaustykite svogūnus plonais šiaudeliais. Česnaką susmulkinkite.
- Svogūnams apkepti naudokite 2–3 keptuves. Įpilkite alyvuogių aliejaus į keptuves, suberkite svogūnus. Juos paskirstykite keptuvėse taip, kad svogūnai laisvai keptų, o ne troškintųsi. Kepkite kiek stipresnėje nei vidutinė kaitroje.
- Įdėkite po šakelę šviežio čiobrelio. Kai svogūnai apkeps, sudėkite sviestą ir dar 5–7 min. kepkite.
- Sukrėskite visus svogūnus į vieną puodą, suberkite česnaką ir trumpai pakepinkite. Nuolat kaitindami svogūnus, supilkite į juos brendį arba konjaką, nugarinkite. Įberkite nerafinuotą cukranendrių cukrų, permaišykite, 1–2 min. pakaitinkite, įpilkite sidrą, nugarinkite jį iki pusės tūrio.
- Supilkite baltojo vyno actą, viską išmaišykite ir supilkite sultinį. Įberkite druskos ir kaitinkite toliau, nustatę mažą kaitrą. Išvirusią sriubą sutrinkite kokteilinėje.
- LAPINO PUOTA šviežios triušienos mėsos juosteles plonai supjaustykite. Į keptuvę, kurioje kepė svogūnai, suberkite triušieną, apkepkite, pabarstykite juodaisiais pipirais, įberkite kelias šakeles čiobrelių ir pakepkite. Sūdykite jau iškepusią mėsą, kad neišsausėtų.
- Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis, sudėkite į orkaitę – naudokite arba karšto oro apipūtimo, arba grilio funkciją.
- Svogūnų laiškus supjaustykite 0,5 cm storio gabaliukais. Į gilų kepimo indą sudėkite keptą mėsą, pabarstykite svogūnų laiškais, ant viršaus uždėkite skrudintas batono riekeles, užberkite sūrio ir pašaukite į orkaitę, skrudinkite, kol sūris išsilydys. Išimkite, supilkite sriubą ir užberkite šviežių čiobrelių.
- Svarbiausią įtaką šios sriubos skoniui turi tinkamas svogūnų iškepimas. Svogūnai turi tapti permatomi, gražios gintarinės spalvos, geriau svogūnus perkepti, negu neiškepti. Taip pat nesudeginkite svogūnų, nes sriuba bus karti.
- Ši sriuba tradiciškai verdama iš baltųjų svogūnų, bet galima pabandyti ir raudonuosius.
- Sultinį išsivirkite skanų, gardinkite prieskoniais ir žolelėmis. Jei neturite laiko virti sultinį, galite naudoti sultinio kubelį, bet pasirinkite jums tinkančios sudėties.
- Sriubą virkite atidengtą, jei jums reikia ją nugarinti. Uždenkite tada, kai jos liks tiek, kiek jums reikia.
- Sriubą galite virti be mėsos, galite naudoti daržovių sultinį.
- Galite naudoti tiek alkoholinį, tiek nealkoholinį sidrą. Jis turi būti sausas, geriausiai tinka obuolių arba kriaušių. Taip pat galite įpilti ir baltojo vyno.
- Naudokite paprasčiausią pigų prancūzišką batoną su porėtu minkštimu. Svarbu, kad minkštimo nebūtų daug, kad nesugertų visos sriubos. Taip pat tinka ir čiabata.
- Galite naudoti tik vienos rūšies sūrį, bet pamėginkite suderinti bent kelis – mocarelą dėkite dėl tąsumo, parmezano tipo sūrį – dėl traškumo, ementalis suteiks turtingo skonio.
Už receptą ir nuotraukas dėkojame VMG komandai!