1 vnt. | Lapino puotos ančiukas |
10 vnt. | mažų virtų burokėlių |
Marinatui: | |
100 g | druskos |
250 ml | apelsino sulčių |
250 ml | ananasų sulčių |
1 ryšelis | šviežio čiobrelio |
4 sutraiškytos | česnako skiltelės |
Polentai: | |
pagal poreikį | kukurūzų kruopų |
pagal poreikį | džiovintų grybų |
pagal poreikį | džiovintų čiobrelių |
pagal poreikį | džiovinto baziliko |
žiupsnelio | druskos ir pipirų |
150 g | parmezano sūrio |
Burokėlių padažui: | |
150 ml | natūralaus jogurto |
2 v.š. | usmulkintų šviežių krapų |
1 v.š. | citrinos sulčių |
0,5 v.š. | nutarkuotos citrinos žievelės |
1 susmulkinta | česnako siltelė |
Polentą virkite pagal instrukciją ant pakuotės į vandenį įdedant džiovintų grybų ir prieskonių (pagal skonį). Į išvirtą suberkite tarkuotą sūrį ir gerai išmaišykite. Polentą galima su antimi valgyti šviežiai išvirtą arba išsivirti iš anksto, sudėkite ją į indelį ir palaikykite šaldytuve. Prieš tiekiant į stalą, supjaustykite gabaliukais ir pakepinkite keptuvėje. Burokėlių padažui sumaišykite visus ingredientus ir padėkite į šaldytuvą ne trumpesniam laikui kaip 30 min. Prieš tiekiant, burokėlius supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite padažu. Marinatui gerai sumaišykite visus ingredientus – turi gautis pakankamai sūrus, jei nėra, dėkite dar druskos. Ančiuką supjaustykite dalimis – žirklėmis iškirpkite visą stuburą, nukarpykite mažąsias sparnų dalis ir padalinkite į 4 dalis: 2 krūtinėles su sparnais ir 2 kulšeles. Palenkus peilį kampu, įpjaukite skersai odą, kad gautųsi X raštas (palenkus peilį pjauti lengviau, nes tada perpjaunam tik oda, neįpjaunant į mėsą). Ančiuko dalis užpilkite marinatu, uždengite ir palaikykite šaldytuve 2-2,5 val., priklausomai nuo mėsos dydžio. Į puodą, kuriame garinsite ančiuką, įpilkite vandens tiek, kad nesiektų garinimo sietelio dugno. Ant sietelio išdėliokite ančiuko dalis, uždengite puodą ir garinkite ant vidutinio karštumo ugnies 45 min. Įkaitinkite orkaitę iki 250 C ir įdėti ketaus keptuvę (arba kitą indą, kurį galima naudoti orkaitėje), kad įkaistų. Anties gabaliukus išimkite iš puodo ir kulšeles oda į apačią įdėkite į įkaitintą keptuvę. Keptuvę su kulšelėm grąžinkite atgal į orkaitę ir kepkite 10 min. Į tą pačią keptuvę, kulšeles pastūmus ant keptuvės krašto, sudėkite oda į apačią ir krūtinėlę ir dar kepkite 7 min., arba, kol oda gražiai paskrunda. Išimti mėsą iš keptuvės ir pailsinti užklota folija apie 5 min. Taip paruoštas (garintas ir apkeptas) ančiukas bus sultingas, minkštas ir mėsa bus tolygiai iškepusi. Patiekite su polenta (šviežia arba pakepinta) ir jogurtiniu padažu apšlakstytais burokėliais.
Gardžių pietų linki Alkanas Qrmis!