Triušiena: skanu ir naudinga!
- Triušio mėsa - triušiena yra balta, švelni, lengvai virškinama mėsa, panašaus skonio kaip veršiena, maistingumu prilygstanti daugelio gyvulių mėsai.
- Joje yra daugiau mineralinių medžiagų, ypač fosforo ir kalcio druskų, ir beveik du kartus daugiau vitamino PP negu jautienoje.
- Mėsos kokybė labai priklauso nuo triušių veislės, auginimo ir šėrimo.
- Triušienos riebaluose, palyginti su jautienos ir avienos riebalais, yra daugiau žmogui būtinų neprisotintųjų riebiųjų rūgščių, vitamino A.
- Maistui tinka visa triušio mėsa. Paprastai ji troškinama, o šlaunelės ir juosmens dalis - kepama.
- Priekinė dalis liesesnė, o užpakalinė - riebesnė ir maistingesnė.
- Tik ką papjautų triušių mėsa bent keletą valandų pamarinuojama.
- Dėl maistingumo ir gero skonio iš triušienos gaminama daug dietinių patiekalų.
Verta žinoti:
- Pagrindinė taisyklė, gaminant triušieną, - mėsą reikia mirkyti 6-10 valandų. Tam naudojamas šaltas vanduo ir actas (šaukštelis litrui vandens) arba pienas. Jeigu mirkote vandenyje, jį periodiškai reikia keisti. Po tokios "procedūros" mėsa tampa minkšta ir nebeturi specifinio kvapo.