Dažnai įsiplieskiančius dietologų ginčus, valgyti ar išvis nevalgyti mėsos, gali sutaikyti kalakutiena. Mat šios mėsos savybės išties puikios. Sveiko maitinimosi rekomendacijose teigiama, kad mėsos ar žuvies reikia suvalgyti 80-150 g kasdien. Siekdami sumažinti sočiųjų riebalų bei cholesterolio kiekį maiste, žmonės vis dažniau renkasi kalakutieną. Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, kalakutienoje riebalų bei cholesterolio yra labai mažai: 100g kalakutų krūtinėlės yra tik 0,7-1,4g riebalų ir tik 65mg cholesterolio. Tinkamai paruošti daugelis patiekalų iš kalakutienos savo skoniu yra panašūs į liesos kiaulienos ar jautienos patiekalus. Tad nebūtina atsisakyti mėsos, tik reikia pasirinkti geriausią!
- Grožis. Kalakutiena mažai kaloringa mėsa. 100 g kalakutų krūtinėlės yra apie 107 kcal. 20 - 25 % kalakutienos sudaro didelės biologinės vertės baltymai. Todėl kalakutiena rekomenduotina visiems, kurie nori gerai jaustis, gražiai atrodyti bei išlaikyti optimalų kūno svorį!
- Sveikata. Kalakutienoje yra 2,3 mg lengvai įsisavinamos geležies, gausu magnio - apie 20 mg ir mažai natrio - apie 50 mg. Todėl ją rekomenduojama vartoti mažinant druskos kiekį racione. Balta kalakuto mėsa liesesnė, tačiau tamsi turi itin daug naudingų medžiagų, padedančių stiprėti žmogaus imuninei sistemai. Be to, kalakutienoje esantys antioksidantai - cinkas ir selenas mažina galimybę susirgti vėžiu. Šioje mėsoje yra mažai kolageno, todėl ji lengvai virškinama. Dėl šių savybių kalakutiena rekomenduojama vartoti vaikams ir turintiems virškinimo problemų. Ypatingai vaikams. Pastaruoju metu mažus vaikučius auginančios mamos susiduria su vis dažnesne problema - alergija maistui. Kalakutiena ir čia didžiausia pagalbininkė - tai rečiausiai alergiją sukelianti mėsos rūšis.
- Gerai jauskis visą dieną! Kalakutienoje mažai cholesterolio, joje gausu amino rūgščių, geležies, cinko fosforo, magnio mikroelementų. Kalakutiena puikus B grupės ir PP vitaminų šaltinis: 100 gramų kalakutienos niacino, kuris reikalingas baltymų, riebalų, angliavandenių pilnavertei apykaitai yra beveik visa paros norma. Valgant kalakutieną gaunama iki 30% paros normos vitamino B6. Tai ideali, lengvai pasisavinama mėsa, tinkanti ne tik siekiančiam sveikai maitintis, bet ir vengiančiam įtampos, stresų. Kalakutienoje esanti amino rūgštis padeda organizmui gaminti vitaminą B, o šis serotoniną, kuris veikia tarsi raminamieji vaistai, taigi turi įtakos ir geram miegui.
- Gera žinia. Prieš trejus metus amerikiečių mokslininkai žurnale „Sience" paskelbė, kad, kaloringą kiaulieną pakeitusi į maistingą kalakutieną, gyvenimo trukmę galima prailginti net 40 procentų!